-Γέροντες της εποχής μας

Χαράλαμπος: 2 χρόνια από την κοίμηση του Γέροντά μου. Γέροντας Γρηγόριος Παπασωτηρίου(19.11.2019)

Χαράλαμπος Τσαβδαρίδης:
Σαν σήμερα, 19.11.2019, κοιμήθηκε ο Πνευματικός μας Πατέρας, ο Γεροντάς μας(Γέροντας Γρηγόριος Παπασωτηρίου, Κτίτωρ και Πνευματικός του Ιερού Ησυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής). Ο Γέροντάς μας δεν ήταν μόνο ένας Πνευματικός οδηγός για όλους μας, αλλά και ένα μεγάλο στήριγμα στη ζωή μας. Λίγο διάστημα πριν κοιμηθεί, τα έφερε έτσι ο καλός Θεός, που τον είδα για τελευταία φορά από κοντά (όπως μου είχε υποσχεθεί πριν αρκετά χρόνια, ότι θα τα πούμε πριν φύγει για τους ουρανούς) και εκεί μου είπε ότι εμείς τα λέμε μέχρι τώρα και θα τα λέμε και μετά και γι’ αυτό να μην στεναχωριέμαι. Ο τρόπος που πήγα και στο Μοναστήρι και τον συνάντησα ήταν πραγματικά θαυματουργικός, γιατί ήρθα στην Ελλάδα για λίγες μέρες και ενώ ήταν να μπω στο Άγιον Όρος, και μάλιστα είχα φτάσει μέχρι και την Ιερισσό στο λιμάνι, τα έφερε έτσι ο Θεός που τελικά πήγα στην Χαλκιδική κοντά στο Μοναστήρι 2-3 μέρες. Ήταν απλά για να δω τον Γέροντά μου για τελευταία φορά εν ζωή και είμαι ευγνώμων προς τον Κύριο που μου έδωσε αυτήν την ευλογία και ιδιαίτερα την ευλογία να έχω την Πατρική του Αγάπη στη ζωή μου και στον αγώνα μου!
Αν καθίσω και γράψω όλα τα θαυμαστά γεγονότα που έχω ζήσει με τον Γέροντα, οπωσδήποτε θα γεμίσει ένα βιβλίο.  Δεν υπάρχουν λόγοι υπερηφανείας ούτε άλλη ωφέλεια από την πνευματική ωφέλεια όλων μας. Είναι εμπειρίες 35-40 ετών, από όταν ήμουν μικρό παιδί μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν κοιμηθεί ο Γέροντας. Μέχρι και τις τελευταίες ώρες του, μου έστελνε οδηγίες και συμβουλές σε σημαντικά ζητήματα.
Ο Γέροντας Γρηγόριος είναι(δεν λέω »ήταν» γιατί »είναι» και έχω τον λόγο μου που το λέω) όλος Αγάπη. Αυτό που έζησα κοντά στον Γέροντα, μόνο κοντά σε έναν Άγιο του Θεού μπορεί κάποιος να το ζήσει. Πόσες φορές ευωδίαζε το σώμα του και προσπαθούσε να το κρύψει. Πόσες φορές ευωδίαζαν δικά του αντικείμενα, όπως ένα κομποσχοινάκι του που μου είχε δώσει, και ερχόταν η σκέπη και η βοήθειά του. Ό,τι έλεγε ο Γέροντας ήταν μέσα από προσευχή και η υπακοή στις συμβουλές του ήταν πάντοτε σωτήριες, καθώς και η ανυπακοή μας δεν μας έβγαινε ποτέ σε καλό. Μιλούσε πάντοτε συγκεκριμένα και συγκροτημένα. Ο Γέροντας Γρηγόριος ποτέ δεν μου έδωσε την αίσθηση ότι είναι αυστηρός μαζί μου ή ότι θέλει να μου επιβάλει κάτι. Ίσα ίσα το αντίθετο. Ήταν Ορθοδοξότατος στην Πίστη μας και τα εξηγούσε όλα με τέτοιον τρόπο που σου έδινε να καταλάβεις, αν ο ίδιος φυσικά το ήθελες, αυτό που ήταν για εσένα στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο και στιγμή και έπαιρνες τις φωτισμένες απαντήσεις και συμβουλές του και υπερνικούσες τις όποιες δυσκολίες και ξεπερνούσες τις όποιες δοκιμασίες. Σε βοηθούσε να αποκτήσεις πνευματική αντοχή και ορθή πορεία μέσα στον πνευματικό και καθημερινό σου Αγώνα. Ένιωθες την Πατρική του Αγάπη όπου κι αν βρισκόσουν.
Ο Γέροντας Γρηγόριος είχε γίνει μοναχός από τον ίδιο τον Άγιο Παΐσιο. Μάλιστα τις φωνές τους δύσκολα τις ξεχώριζα καμιά φορά. Άκουγα τον Άγιο Παΐσιο και νόμιζα ότι μιλούσε ο Γέροντας Γρηγόριος ή και το αντίθετο.

[Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης μαζί με το Μακαριστό Αρχιμ. Γέροντα Γρηγόριο Παπασωτηρίου και την Μακαριστή Καθηγουμένη Γερόντισσα Ευφημία στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής]

Επίσης, θα αναφέρω εδώ για πρώτη φορά δημόσια ότι ο Γέροντας Γρηγόριος μέχρι τον Οκτώβριο του 2010, όταν αναφερόταν στον Άγιο Παΐσιο, έλεγε ο »Παπούλης», και από τον Οκτώβριο του 2010 και μετά έλεγε πλέον ο »Άγιος».
Επειδή η Παναγιά μας και ο Άγιος Παΐσιος με θαυμαστό τρόπο μου έδωσαν το διακόνημα να ασχολούμαι με τις ιστοσελίδες που αφορούν πνευματικά θέματα και να γράφω σχετικά, και ο Γέροντας Γρηγόριος μου έδωσε την ευλογία και τις συμβουλές σχετικά με την πορεία των ιστοσελίδων μου, μου μετέφερε συχνά το τι ήθελε ο Άγιος(Διότι οι κύριες ιστοσελίδες αφορούσαν τον Άγιο Παΐσιο και τους λόγους του) σε κάθε μου βήμα. Πολλές θαυμαστές οι παρεμβάσεις και του Αγίου Παϊσίου πάνω σε αυτά τα θέματα και τις δραστηριότητές μου. Σχεδόν πάντα δεν ξέρω τι να δημοσιεύσω. Και εκεί έρχεται η βοήθεια του Γέροντα και του Αγίου και φέρνει μπροστά μου αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο κόσμος πνευματικά εκείνη την στιγμή ή την χρονική περίοδο. Με τα τόσα χρόνια εμπειρίας πλέον, πήγαινα πολλές φορές να δημοσιεύσω κάτι που επέλεγα με το δικό μου μυαλό και δεν με άφηνε να το δημοσιεύσω με κανέναν τρόπο. Όπως για παράδειγμα, συνέβη και το αντίθετο, π.χ. στην πρώτη σελίδα από όπου ξεκίνησαν όλα στο facebook, και μάλιστα ήταν η πρώτη σελίδα παγκοσμίως με Ορθόδοξα πνευματικά θέματα, την »ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ – ELDEDR PAISIOS», όπου ενώ η σελίδα είναι μπλοκαρισμένη από την ίδια την facebook και δεν μπορώ να δημοσιεύω, ξαφνικά λαμβάνω ένα ΦΑΞ από το Μοναστήρι από τον Γέροντα και μου ζητά να δημοσιεύσω τα λόγια του Αγίου Παϊσίου στην σελίδα του που αφορούσαν την »κάρτα του πολίτη». Πως θα γινόταν αυτό αφού η σελίδα ήταν μπλοκαρισμένη; Οπότε είπα απλά ότι θα κάνω υπακοή και θα προχωρήσω στην δημοσίευση του κειμένου. Και όπως προχωρώ στη διαδικασία συγγραφής και δημοσίευσης, παρατηρώ ότι τα βήματα γίνονται κανονικά λες και δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα. Δημοσίευσα μερικά ακόμη πνευματικά άρθρα και μετά από μερικές μέρες δεν με άφηνε και πάλι όπως και μέχρι και σήμερα, εκτός από πολύ αργότερα σε κάποια χρονική περίοδο το 2015 που είχα βρει τρόπο λόγω αλλαγών στο facebook να παρακάμψω ορισμένα θέματα και να δημοσιεύω, όσο κράτησε, μόνο λινκ άρθρων. Έχω γράψει και σχετικό άρθρο πριν χρόνια όσον αφορά την συγκεκριμένη σελίδα και το ξεκίνημα(Δείτε το ΕΔΩ).
Σχετικά με την εποχή μας και τα γεγονότα που ζούμε σήμερα, θα αναφέρω προς το παρόν για τον τα λόγια του Γέροντα που, ενώ ήταν πολύ άρρωστος και δεν μπορούσε πλέον, βγήκε για 5 λεπτά μόνο από το κελλί του, τον Φεβρουάριο του 2016, και είπε ότι
»τα γεγονότα που αναφέρουν οι Προφητείες έχουν πλέον ξεκινήσει και δεν υπάρχει άλλη παράταση. Τώρα ό,τι και να γίνει να κοιτάξετε την ψυχή σας να σώσετε. Να μην σας νοιάζει αν σας πάρουν τα σπίτια ή αν προσπαθήσουν να σας κάνουν διάφορα. Την ψυχή σας να κοιτάξετε να σώσετε. Αυτό έχει τώρα μόνο σημασία. Τίποτε άλλο. Ούτε το τι θα φτιάξετε στο σπίτι σας ή με άλλες καθημερινές μέριμνες. Τα γεγονότα είναι πολύ κοντά.»
Αν θέλει ο Θεός και ευλογήσει και ο Γέροντάς μου από εκεί ψηλά, θα γράψω και θα δημοσιεύσω περισσότερα, και φυσικά όλα αυτά θα σταλούν και στο Μοναστήρι του Γέροντα στο Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής.
(Αύριο 20.11.2021 θα γίνει το μνημόσυνο του Γέροντά μας για τα δύο χρόνια στο Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής)
Τις ευλογίες και τις πρεσβείες του Γέροντα να έχουμε όλοι μας!
Με Αγάπη Χριστού
Χαράλαμπος Τσαβδαρίδης(M.ENG.)
Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
& Μηχανικός Υπολογιστών Δ.Π.Θ

About the author

Χαράλαμπος Τσαβδαρίδης