-Ανακοινώσεις

π.Ευθύμιος:«Κύριε σώσον λαόν απεγνωσμένον»

Στις κρίσιμες ημέρες που διανύομε και στην ιερότητα των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδος επιβάλλεται μάλλον σιωπή και προσευχή. Όμως επειδή προσφάτως στο Διαδίκτυο κυκλοφορήθηκαν κάποιες απόψεις με τον όνομά μου, προς αποκατάσταση της αληθείας, για να μην προκύψη ζημία, αναφέρω τα εξής:

Ουδέποτε είπα σε ανθρώπους να αποθηκεύουν τρόφιμα λόγω επικείμενου πολέμου και ουδέποτε προφήτευσα την λήξη της απειλής του ιού, όπως κάποιοι ανεύθυνα και ψευδώς διέδωσαν. Επίσης χωρίς την αδειά μου ανήρτησαν συζητήσεις μου με ανακριβείς και αντικρουόμενες απόψεις μου για τον κορονοιό, οι οποίες προκάλεσαν ερωτηματικά. Η άποψή μου φαίνεται ξεκάθαρα σε όσα ακολουθούν, είναι εντελώς προσωπική, χωρίς διάθεση να την επιβάλλω και σε άλλους.

Στα τόσα δυσβάσταχτα προβλήματα που έχουν οι άνθρωποι, τώρα προστέθηκε και η απειλή του ιού, που κατήντησε εφιάλτης. Πιο πολύ υποφέρουν οι άνθρωποι από τον φόβο, τον πανικό και τον ακούσιο εγκλεισμό, παρά από τον ιό. Η πολιτεία πήρε μέτρα προστασίας, αλλά η Εκκλησία έχει τα δικά της εφόδια για την αντιμετώπιση του ιού, που τώρα ταπεινωμένη όσο ποτέ άλλοτε, αποδυναμωμένη και δεσμευμένη από την πολιτεία, αδυνατεί να τα παράσχη στους πιστούς της.

Παλαιώτερα σε παρόμοιες περιπτώσεις θανατηφόρων επιδημιών τελούσε αγιασμούς και έκανε λιτανείες ιερών εικόνων και αγίων λειψάνων. Γιατί και σήμερα να μην γίνωνται αυτά; «Μη ουκ ισχύει η χείρ Κυρίου» να μας βοηθήση και σήμερα;

Στο χωρίο μου την τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνος έπεσε λοιμώδης νόσος από την οποία πέθαναν 50 μικρά παιδιά σε λίγες ημέρες. Δεν προλάβαιναν να ανοίγουν τάφους. Έφεραν τότε την κάρα του Αγίου Χαραλάμπους από τον Άγιο Στέφανο Μετεώρων και αμέσως κατέπαυσε το θανατικό.

Από τότε που ο Κύριος ετέλεσε τον Μυστικό Δείπνο και παρέδωσε το αγιώτατο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, δεν έπαυσε μέχρι σήμερα να τελείται η «σωσίκοσμη» θεία Λειτουργία. Ούτε ο Διοκλητιανός, ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι κομμουνιστές στην Ρωσσία, ούτε οι Γερμανοί στα χρόνια της κατοχής κατάφεραν να παύσουν την θεία Λειτουργία και την προσέλευση των πιστών για την θεία Κοινωνία. Και τώρα με τον φόβο του ιού έκλεισαν οι Ναοί και στερούνται οι πιστοί την σωστική χάρη των Μυστηρίων, που τόση ανάγκη την έχουν. Αντιθέτως, την ίδια ώρα που εδώ όλα σιωπούν από φόβο, στις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Σερβίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας γίνεται η λατρεία απρόσκοπτα, οι ναοί είναι ανοιχτοί, τελείται η θεία Λειτουργία και δεν φοβούνται οι πιστοί μην προσβληθούν από τον ιο.

Τα μέτρα προστασίας που επιβάλλει η νυν κυβέρνηση είναι αντισυνταγματικά, δυσβάσταχτα, υπερβολικά και άνισα προς τους Έλληνες Ορθοδόξους, ενώ έχουν δημιουργήση ένα κλίμα τρομοκρατίας, το οποίο επιδεινώνουν τα ΜΜΕ. Ναί, υπάρχει ο ιός και επιβάλλεται να προστατεύσωμε την υγεία μας και την υγεία των άλλων. Όμως ο φόβος πρέπει να εκλείψη, διότι στην κατάσταση του φόβου ο άνθρωπος δεν μπορεί να σκεφθή και να ενεργήση λογικά και διακριτικά.

Σε παρόμοια περίπτωση, όταν έγινε η έκρηξη στο Τσερνομπίλ, οι άνθρωποι τότε πανικοβλήθηκαν και εξέταζαν τα λαχανικά και τα φρούτα για να τρώνε από αυτά που είχαν την λιγώτερη ακτινοβολία. Ο όσιος Παίσιος ερωτηθείς είπε να κάνωμε τον σταυρό μας και να τρώμε άφοβα, δίνοντας ο ίδιος πρώτος το παράδειγμα.

Αν ζούσε σήμερα είναι αδιανόητο να τον βλέπαμε με μάσκα και γάντια, να έχη στην τσέπη του το μπουκάλι με το οινόπνευμα και να αποφεύγη τους ανθρώπους ή να τους μιλά από απόσταση. Είναι βέβαιο ότι θα ειρήνευε τους ανθρώπους και θα βοηθούσε να αποβάλλουν τον φόβο και πιο πολύ θα ελυπείτο για το κλείσιμο των Εκκλησιών.

Είναι αταίριαστος αυτός ο φόβος για τους χριστιανούς που εμπνέονται από το παράδειγμα του Θεανθρώπου και από τους Μάρτυρες της πίστεώς μας.

Από πολλούς αναμένεται εναγωνίως η νίκη του κορονοιού με την εφεύρεση του εμβολίου, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους. Εμείς αρνούμαστε να κάνωμε το εμβόλιο. Όποιος φοβάται, ας κάνη όσα εμβόλια θέλει, αλλά να γνωρίζη ότι μπορεί να έχη απρόβλεπτες βαρειές παρενέργειες, όπως είχαν τα εμβόλια που έκαναν στα παιδιά πριν λίγα χρόνια για την νόσο των πτηνών και πολλά παρέλυσαν. Όπως επίσης έπαθαν σκλήρυνση κατά πλάκας πολλοί που έκαναν το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β’ και το ίδιο συμβαίνει και με άλλα εμβόλια. Αν δεν φυλάξη ο Θεός, τι μπορούν να κάνουν τα εμβόλια και τα φάρμακα; Ο άθεος Καζαντζάκης για να προφυλαχθή από την χολέρα σε ταξίδι του στο εξωτερικό, έκανε εμβόλιο και πάλι νόσησε.

Εμείς έχομε ανώτερα εμβόλια και «φάρμακα αθανασίας», τα άγια Μυστήρια. Γιατρούς δοκιμασμένους και ειδικούς για τον ιο, τον άγιο Χαράλαμπο, τον άγιο Βησσαρίωνα Δουσίκου, που είναι για την πανώλη και τόσους άλλους Αγίους. Τώρα όμως με τις αυστηρές απαγορεύσεις ο λαός παραμένει αβοήθητος και απαρηγόρητος.

Και ενώ όλοι αγωνίζονται για την αντιμετώπιση του ιού, κάποιοι, άλλα έχουν κατά νού και κάπου αλλού αποβλέπουν. Κορυφαίοι γιατροί και επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτά που γίνονται είναι τεστ πειθαρχίας για να χειραγωγούν τους ανθρώπους εκεί που θέλουν. Αυτό φαινόταν παράξενο και απίθανο μέχρι πρότινος αλλά δεν είναι φαντασία, διότι οι άνθρωποι πλέον το λένε δημόσια: «Η πανδημία του κορονοιού ανέδειξε την ανάγκη μιάς παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης» (Γιώργος Παπανδρέου) και προτείνουν «να έχη ο κάθε άνθρωπος ένα μικροτσίπ για να έχη βιομετρικά δεδομένα σε σχέση με τον ιο ή με άλλες επιδημικές μετρήσεις» (Ευάγγελος Βενιζέλος). Αυτοί μιλούν ανοιχτά για σφράγισμα και παγκόσμια δικτατορία, αλλά εμείς καταλαβαίνομε; Και τι κάνομε; Αν και τόσα είχε γράψει και πη ο όσιος Παίσιος γιʼ αυτό το θέμα. Αυτούς τους ανθρώπους που μας υποδούλωσαν στους ξένους δανειστές και τώρα μας οδηγούν στην σκλαβιά του Αντιχρίστου, είναι δυνατόν να τους εμπιστευθούμε;

Ο όσιος Παίσιος προλέγοντας τις μελλοντικές δυσκολίες τόνιζε: «Μόνο με καλή πνευματική ζωή θα τα βγάλωμε πέρα». Επέτρεψε ο Θεός για τις αμαρτίες μας αυτήν την μεγάλη δοκιμασία. Έχομε ανάγκη από ειλικρινή μετάνοια, υπομονή ανεξάντλητη και προσευχή αδιάλειπτη, η οποία ενισχύει την Πίστη μας. Ευχώμαστε αδελφικά καλή Ανάσταση με τις οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο Αναστάς, ο Κύριος της ζωής και Νικητής του θανάτου να παρηγορήση, να φωτίση με το φως της Αναστάσεώς Του όλους μας και να δώση δύναμη και αντοχή στον λαό Του. Με την χάρη Του να φθάσωμε στην ημέρα της απολυτρώσεώς μας από την αμαρτία και από όλα τα δεινά. Αμήν.

Με πόνο ψυχής
και ειλικρινή φιλαδελφία.
Ιερομόναχος Ευθύμιος
Καλύβη Αναστάσεως – Καψάλα
Άγιον Όρος
01-14 / 04 / 2020

Πηγή

About the author

Χαράλαμπος Τσαβδαρίδης