-Οι Άγιοι και οι Πατέρες είπαν...

Θέληση μαχαίρι

εγκέφαλος

   Οι ασθένειες είναι πολλές και μάλιστα στις μέρες μας που τις χαρακτηρίζει ο καταναλωτισμός, παρουσιάστηκαν ασθένειες που παλιά ήταν σπάνιες. Ο οργανισμός μας όπως είναι πλασμένος από το Δημιουργό, χτυπά πολλές φορές το καμπανάκι συναγερμού ότι κάτι δεν πάει καλά. Και τότε η σύνεση απαιτεί να πάμε στον ειδικό γιατρό για να δούμε τι δεν πάει καλά.

   Αυτό δεν είναι μόνο υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και στην οικογένειά μας αλλά και διότι είναι ο «ναός του αγίου Πνεύματος». Και επειδή υπάρχουν και ασθένειες που δρουν ύπουλα χωρίς να στέλνουν σημάδια, τότε πρέπει να εφαρμόζουμε αυτό που αποτελεί σήμερα για την ιατρική αξίωμα, δηλαδή την πρόληψη, κάνοντας από καιρό σε καιρό κάποιες βασικές εξετάσεις. Όταν επισημανθεί κάποιο πρόβλημα που προειδοποιεί ότι οδεύει προς χρόνια περιπέτεια υγείας, τότε δουλειά πιάνει η θέληση με την οποία έχει οπλίσει ο Δημιουργός τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου. Από τον άνθρωπο εξαρτάται η ενεργοποίηση αυτής της θελήσεως. Αν θα είναι δυναμική, τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και όντως ευεργετικά. Ο οργανισμός θα ανταποκριθεί με χαρά και θα εκφράσει τη χαρά του με τον τρόπο του γι’ αυτή την ωραία συνεργασία με την ψυχική ιδιότητα, τη βούληση. Αν αυτή είναι ασθενής, τότε και τα αποτελέσματα θα είναι μικρά. Δε θα παίζει το καμπανάκι του συναγερμού, αλλά απλώς το σείστρο του θα κινείται…! Γι’ αυτό η υγιής θέληση, η θέληση που διακρίνεται για το δυναμισμό της και φέρνει άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα, χαρακτηρίζεται «μαχαίρι», που δρώντας  άμεσα και κοφτερά, σώζει από τους κινδύνους το σώμα.

   Στον πνευματικό τομέα τώρα, χρειαζόμαστε θέληση – μαχαίρι περισσότερο κοφτερό διότι εδώ τα πράγματα είναι απόλυτα, ενώ στα του σώματος είναι κάπως σχετικά. Τι εννοούμε; Λέγεται πολύ σωστά, πως είμαστε ό, τι τρώμε. Αν λοιπόν ο οργανισμός με το καμπανάκι του προειδοποιεί για το κακό που εκκολάπτεται σιγά – σιγά εξ αιτίας των τροφών που τρώμε, τότε τις κόβουμε με το μαχαίρι, αλλά υπάρχουν άπειρες εναλλακτικές λύσεις  σωστής διατροφής, με τη λήψη της οποίας ενώ ο οργανισμός δεν επιβαρύνεται, δεν υπάρχει πείνα.

   Στις περιπτώσεις των παθών – που δεν είναι και λίγα – δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Η λύση είναι μόνο το κοφτερό μαχαίρι της υγειούς θελήσεως. Το κόψιμο αυτό πονά, διότι τα πάθη ανθίστανται πονηρά ή μάλλον με πολύ θράσος, για δυο λόγους. Πρώτον διότι αν είναι μακροχρόνια έχουν γίνει έξις, συνήθεια, και η συνήθεια έχει δύναμη φύσεως. Γι’ αυτό και τα πολυχρόνια κατ’ έξιν πάθη χαρακτηρίζονται «δευτέρα φύσις», όπως δευτέρα φύσις χαρακτηρίζεται από τους Αγίους Πατέρες και το εγωιστικό θέλημα, το ανθιστάμενο δηλαδή προς την εν Χριστώ υπακοή. Δεύτερο είναι η παρουσία του διαβόλου που τροφοδοτεί τα πάθη. Αυτός είναι που κρατά τη δύναμη «κόντρα» στο μαχαίρι της υγιούς θελήσεως.

   Ο πόνος από τη θέληση – μαχαίρι μπορεί να είναι μεγάλος, αλλά κι η ειρήνη της ψυχής είναι ανάλογη, διότι όπου υπάρχει μαρτυρική κάθαρση, εκεί υπάρχει άμεση και η επίσκεψη της θείας Χάριτος.

(ΕΠΙ ΤΟ ΑΡΟΤΡΟΝ – ΤΟΜΟΣ Α΄ – ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Ι. ΠΑΠΑΔΑΚΗ Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου)

About the author

Χαράλαμπος Τσαβδαρίδης