Ιερές Μητροπόλεις

Εσπερινός στο παρεκκλήσι του Γεν. Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος»

Στα πλαίσια της ποιμαντικής του διακονίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος επισκέφθηκε την Τετάρτη 8 Ιουλίου το Γεν. Νοσοκομείο Θεσ/νίκης «Άγιος Παύλος».

Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε στο παρεκκλήσι του Νοσοκομείου προς ενίσχυση των ασθενών, των συγγενών τους αλλά και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τεμάχιο από την καρδιά του Αγίου Λουκά επισκόπου Συμφερουπόλεως του ιατρού και θαυματουργού.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Σερίδης Πέτρος, ο εφημέριος του Νοσοκομείου Αρχιμ. Συμεών Αναστασιάδης και πλήθος πιστών που έσπευσαν να προσκυνήσουν το Ιερό τεμάχιο αλλά και να πάρουν την ευλογία του νέου τους Επισκόπου.

Η καμπάνα του παρεκκλησιού χτύπησε χαρμόσυνα, οι ιεροψάλτες έψαλλαν με άριστο βυζαντινό μέλος τα τροπάρια του εσπερινού ενώ οι πιστοί συγκινημένοι για την πρωτοβουλία του νέου Μητροπολίτη τους συμμετείχαν προσευχόμενοι στον Αρχιερατικό Εσπερινό μετά αρτοκλασίας που τελέσθηκε αμέσως μετά την άφιξη του Ιερού Λειψάνου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην βιωτή του Αγίου Λουκά Επισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού συνδυάζοντας τις αρετές του Αγίου και την ιατρική του ιδιότητα με το λειτούργημα των σημερινών ιατρών τους οποίους και προέτρεψε να μιμηθούν.

Αναφέρθηκε ακόμη στις σημερινές δυσκολίες των ιατρών και νοσηλευτών που λόγω της κρίσης που περνά η πατρίδα μας γίνονται ακόμη πιο μεγάλες αλλά τόνισε ότι με την Πίστη στο Θεό και τη βοήθεια των Αγίων όλα θα ξεπεραστούν.

Επαίνεσε τη διακονία του νοσοκομειακού εφημερίου, τόνισε πόσο σημαντική είναι η παρουσία του ιερέα στο χώρο της υγείας και προέτρεψε τους εργαζομένους του νοσοκομείου να στηρίξουν το έργο του για το καλό των ασθενών.

Υποσχέθηκε ότι θα επισκέπτεται συχνά το χώρο του Νοσοκομείου και ότι θα οργανώσει όσο καλύτερα μπορεί την διακονία στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Κατόπιν ο νοσοκομειακός εφημέριος Αρχιμ. Συμεών Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την επίσκεψή του στο ταπεινό παρεκκλήσι του νοσοκομείου «στο εκκλησάκι -όπως ανέφερε- του πόνου αλλά και της παρηγοριάς, της λύπης αλλά και της χαράς, της αγωνίας αλλά και της αισιοδοξίας. Των δακρύων αλλά και της δοξολογίας».

Τόνισε δε ότι «μπορεί να είναι το εκκλησάκι μας μικρό αλλά ανοίγει μεγάλους ορίζοντες σε όσους το επισκέπτονται με Πίστη.

Εδώ ο κάθε πιστός ακουμπά τον πόνο του και το αίτημά του για ίαση. Τα εικονίσματά του είναι η ελπίδα των απελπισμένων».

Σε άλλο σημείο της προσφώνησής του ανέφερε ότι «η παρουσία του ιερέα και η λατρευτική ζωή δεν στηρίζει μόνο τους ασθενείς αλλά και το ηθικό των διοικητών, των ιατρών, των νοσηλευτών και των εργαζομένων κάθε ειδικότητας.

Το εκκλησάκι αυτό έγινε σε πολλούς ανθρώπους η αλλαγή της πορείας της ζωής τους αφού μέσα στο πόνο γνώρισαν τον ίδιο τον Θεάνθρωπο».

Κλείνοντας την προσφώνησή του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του αλλά και την πρωτοβουλία του να θέσει σε προσκύνηση το Ιερό Λείψανο, του προσέφερε απλά αλλά γεμάτα αγάπη αναμνηστικά δώρα και εξέφρασε την ευχή «να Σας βλέπουμε Σεβασμιώτατε συχνά πυκνά.

Για μας θα είναι μεγάλη ευλογία και ενίσχυση στη διακονία του πόνου».

Μετά το πέρας του εσπερινού ο Σεβασμιώτατος μοίρασε ευλογία σε όλους τους πιστούς μία πλαστικοποιημένη εικονίτσα του Αγίου Λουκά καθώς και δύο ψυχωφελή βιβλιαράκια.

Ακολούθησε στο προαύλιο του παρεκκλησίου κέρασμα με χειροποίητα νηστίσιμα εδέσματα που επιμελήθηκαν οι εθελόντριες της διακονίας των ασθενών που πλαισιώνουν το έργο του νοσοκομειακού εφημερίου.

ΠΗΓΗ

About the author

Χαράλαμπος Τσαβδαρίδης