Έρχομαι από μικρό παιδί στο Άγιον Όρος. Ερχόμουν με τον πατέρα μου και διάφορους φίλους του και επισκεπτόμασταν πολλές Μονές. Κάθε φορά που επισκέπτομαι το Άγιον Όρος όλο και περισσότερο ειρηνεύει η ψυχή μου και ανακαλύπτω την μεγάλη ευλογία του Θεού που φαίνεται στις Μονές.
Την Μονή Βατοπαιδίου την ξεχώρισα για την ιδιαίτερη οργάνωση και φιλοξενία της, καθώς και την αγάπη των μοναχών της, οι οποίοι αναπαύουν πνευματικά τους προσκυνητές.
Φέτος ως φοιτητής πλέον αποφασίσαμε να πάμε μαζί με τον μικρότερο αδελφό μου, Αλέξιο, και να έρθουμε στο Βατοπαίδι μόνοι μας.
Όταν φτάσαμε δεν είχαμε ενημερωθεί για την πανήγυρη της Σύναξης των Βατοπαιδινών Αγίων και έτσι όταν μάς το είπαν οι Πατέρες χαρήκαμε ιδαιτέρως, καθώς (όλως τυχαίως άραγε;) επιλέξαμε να έρθουμε την παραμονή της πανηγύρεως.
Την Κυριακή 12 Ιουλίου το μεσημέρι υποδεχθήκαμε τον μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο που ήταν προσκεκλημένος για να χοροστατήσει στην πανηγύρη και να τελέσει την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την Δεύτερα. Οι Πατέρες και οι προσκυνητές τού ετοίμασαν μια μαζική υποδοχή δημιουργώντας ένα ευχάριστο και εορταστικό κλίμα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η χαρά στα πρόσωπα των μοναχών για να εορτάσουν τους Βατοπαιδινούς Αγίους. Οι εργασίες προετοιμασίας από τους μοναχούς για να είναι όλα έτοιμα στην πανήγυρη ήταν άξια θαυμασμού.
Ο μικρός Εσπερινός άρχισε στις 18:00. Μετά είχε Τράπεζα και στις 20:00 άρχισε η Αγρυπνία.
Στην Αγρυπνία στο δεξιό χορό έψαλλε η χορωδία των Πατέρων της Ιεράς Μονής Καρακάλλου, ενώ στον αριστερό έψαλλαν ο ιερομόναχος Αντίπας του Κελλίου Αγίας Άννης στις Καρυές και ο γέροντας Ιωσήφ από την Βίγλα της Ιεράς Μεγίστης Λαύρας. Επίσης τους δύο χορούς πλαισίωναν οι βατοπαιδινοί Πατέρες, αλλά και οι πρωτοψάλτες Γεώργιος Κωνσταντίνου και Ηλίας Φραγκάκης.
Στην Λιτή κατά την διάρκεια της αγρυπνίας πήγαμε στο συνοδικό για κέρασμα, όπου μετά την προσφώνηση του γέροντα Εφραίμ μάς μίλησε ο Σεβασμιώτατος και μετά από παρότρυνση του γέροντα αναφέρθηκε στον μακάριο γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη. Ο Σεβασμιώτατος διήγηθηκε πολλά θαυμαστά περιστατικά από την πολυετή συναναστροφή του με τον γέροντα Ιάκωβο και από την ιερατική του διακονία στο προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου. Έμεινα έκπληκτος απο τα θαύματα του γέροντα Ιακώβου, που μας διηγήθηκε ο μητροπολίτης, όπως και για τα σύγχρονα θαύματα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου.
Η αγρυπνία συνεχιζόταν η οποία ήταν σαγηνευτική κάτω απο τις ψαλμωδίες των μοναχών και ψαλτών και τελείωσε περίπου στι 4:00 το πρωί.
Αφού έγινε μία μικρή διακοπή για ξεκούραση στις 6:30 το πρωί άρχισε η Ακολουθία με τις Ώρες, την Ένδυση του Αρχιερέα και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Καρακάλλου αρχιμ. Φιλόθεος. Επίσης παρευρέθηκε και ο Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου. Κατόπιν ακολούθησε η Τράπεζα και η Δέηση στο Καθολικό. Τελειώσαμε μετά τις 12:00 το μεσημέρι.
Οι Αγιορείτικες αγρυπνίες και ιδιαίτερα οι Βατοπαιδινές έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς νοιώθεις την άμεση επικοινωνία με την Παναγία και την παρουσία Της.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθώ στην ηγετική προσωπικότητα του γέροντα Έφραιμ, καθώς καλείται να εκπροσωπήσει και να διασώσει μια τέραστια πνευματική αλλά και υλική κληρονομιά απο τους προκάτοχους του. Μεριμνά για όλους τους προσκυνητές και δεν κάνει διαχωρισμούς καθώς δέχεται με μέγαλη αγάπη όλους τους προσκυνητές στις απογευματινές του ομιλίες προς αυτούς. Ωστόσο έχει αμφισβητηθεί πολλάκις για τις πνευματικές και διοικητικές του ικανότητες και πολλοί εκφέρουν διάφορες επιπόλαιες κρίσεις. Εγώ θέτω το εξής ερώτημα και προβληματισμό, όταν 130 μοναχοί και πλήθος προσκυνητών δείχνουν απεριόριστη πίστη και αγάπη στο πρόσωπό του, τότε τι σημασία έχει αυτή η κριτική;
Ο σύγχρονος άνθρωπος όσα άρθρα και βιβλία και αν διαβάσει, ποτέ δεν θα καταφέρει να γευτεί την ευλογία της Παναγίας η οποία είναι ολοφάνερη, αρκεί κάποιος να έχει την θέληση να την αναζητήσει στο περιβόλι Της.
Από τα πολλά προσκυνήματα που έχω κάνει στο Άγιον Όρος έχω συμπεράνει ότι δεν είναι ένας τόπος μόνο για τους πιστούς και ευσεβείς, αλλά για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τις ζωές τους και να φωλιάσουν την αγάπη της Παναγίας στις ψυχές τους.
Χαράλαμπος Δημητρίου, φοιτητής