Η πνευματική εργασία που κάνετε στα βάθη της ψυχής σας, να γίνεται μυστικά, να μην γίνεται αντιληπτή, όχι μόνο από τους άλλους αλλά και ούτε από εσάς τους ίδιους. Ό, τι κάνει ο καλός σας εαυτός να μην τον παίρνει είδηση ο κακός. «Μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου». «Αριστερά είναι ο αντίθετος εαυτός μας, που, όταν το πάρει είδηση, θα τα χαλάσει όλα». Ο αντίθετος είναι ο κακός εαυτός μας – το λέμε πιο εξευγενισμένα. Νέος είναι ο εν Χριστώ εαυτός μας, ενώ ο άλλος είναι ο παλαιός. Χρειάζεται τέχνη, για να μην πάρει είδηση ο παλαιός. Χρειάζεται τέχνη και κυρίως η χάρις του Θεού.
Υπάρχουν μερικά μυστικά. Το Ευαγγέλιο και ο ίδιος ο Χριστός μας προτρέπει πώς πρέπει να προλαβαίνουμε ορισμένα πράγματα, που θα μας δυσκολεύουν στον αγώνα μας. Γι αυτό λέει «Μη γνώτω η αριστερά σου…». Για παράδειγμα, θέλετε να γευθείτε μια χαρά από τον Θεό; Ποιο είναι εδώ το μυστικό; Έστω κι αν πιστεύετε κι αν ζητάτε την χαρά και λέτε, «δεν μπορεί παρά να μου την δώσει ο Θεός», Εκείνος δεν τη δίδει. Και αιτία είστε εσείς οι ίδιοι. Όχι ότι ο Θεός δεν θέλει να δώσει αυτή την χαρά, αλλά όλο το μυστικό είναι η δική μας απλότης και απαλότης. Όταν λείπει η απλότης και λέτε, «θα κάνω αυτό και ο Θεός θα μου δώσει αυτό που ζητώ, θα κάνω εκείνο, θα κάνω το άλλο…» δεν γίνεται. Ναι να κάνω εκείνο, το άλλο αλλά με τόση μυστικότητα, με τόση απλότητα, με τόση απαλότητα , ώστε κι εγώ ο ίδιος που το ζητώ να μην το παίρνω είδηση.
Απλά, απαλά θα κάνετε το καθετί. Δεν θα κάνετε τίποτα με σκοπιμότητα. Να μη λέτε «θα το κάνω έτσι για να έλθει αυτό το αποτέλεσμα», αλλά θα το κάνετε έτσι απαλά χωρίς να το ξέρετε. Δηλαδή προσεύχεσθε απλά και δεν σκέπτεσθαι τι θα χαρίσει ο Θεός μέσα την ψυχή σας. Δεν κάνετε υπολογισμούς. Ξέρετε βέβαια, τι χαρίζει ο Θεός στην επαφή μαζί Του, αλλά να είναι σαν να μην ξέρετε, να μη το συζητάτε ούτε με τον εαυτό σας. Έτσι όταν λέτε την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με», να την λέτε απλά, απαλά και να μην σκέπτεστε τίποτα άλλο παρά μόνο την ευχή. Αυτά είναι πολύ λεπτά πράγματα και χρειάζεται να επενεργήσει η χάρις του Θεού.
Η καρδιά σας να είναι απλή, όχι διπλή και ανειλικρινής, αγαθή κα όχι πονηρή και ιδιοτελής. Την απλή, αγαθή ψυχή όλοι την επιζητούν, αναπαύονται σε εκείνη, την πλησιάζουν χωρίς φόβο, χωρίς υποψία. Και η ίδια ζει με εσωτερική ειρήνη, έχει αγαθή σχέση με όλους τους ανθρώπους και με όλη την κτίση.
Ο αγαθός, ο καλοκάγαθος, αυτός που δεν έχει πονηρούς λογισμούς, ελκύει την χάρη του θεού. Κυρίως η αγαθότητα και η απλότητα ελκύουν την χάρη του Θεού. Είναι οι προϋποθέσεις για να έλθει ο Θεός, και «μόνην ευρήσει». Αλλά πρέπει να γνωρίζει ο αγαθός και τις πονηριές του διαβόλου και των ανθρώπων, διότι πολύ θα ταλαιπωρείται, αλλιώς θα πρέπει να ζει σε κοινωνία αγγέλων.
Στην Αγία Γραφή ο Λόγος του Θεού μας λέει καθαρά για την απλότητα και την απαλότητα: «Αγαπήσατε δικαιοσύνην οι κρίνοντες την γην, φρονήσατε περί του Κυρίου εν αγαθότι και απλότι καρδίας ζητήσατε Αυτόν, ότι ευρήσκετε τοις μη πειράζουσι Αυτόν, εμφανίζεται δε τοις μη απιστούσιν Αυτώ, σκολιοί γαρ λογισμοί χωρίζουσιν από Θεού, δοκιμαζομένη τε η δύναμις ελέγχει του άφρονας, ότι εις κακότεχνον ψυχήν ουκ εισελεύσεται σοφία, ουδέ κατοικήσει εν σώματι καταχρέω αμαρτίας»
Απλότητα και αγαθότητα είναι το παν για να αποκτήσετε την θεία χάρη. Πόσα μυστικά υπάρχουν στην Αγία Γραφή! «Κακότεχνος ψυχή», είναι η κακοφτιαγμένη η κακοχτισμένη ψυχή, αυτή που κατασκευάζει το κακό. Ούτε εισέρχεται ούτε πολύ περισσότερο κατοικεί η θεία σοφία σε μια τέτοια ψυχή. ‘Όπου υπάρχει διαφθορά και δολιότητα δεν εισέρχεται η χάρις του Θεού.
(ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΟΥ – ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ)