-Επιστήμες παιδαγωγικά-επιστήμες

Ο δεκάλογος των “μη”, από τα παιδιά στους γονείς.

Υπάρχει γονιός που δεν έχει πέσει στην παγίδα του «μη»? «Μην τρέχεις γρήγορα», «Μη φωνάζεις», «Μη λαιμαργείς», «Μη……..», ο χορός των «μη» στην καθημερινότητα μιας οικογένειας συχνά δεν έχει τελειωμό!

Τι θα λέγατε να αντιστρέψουμε τους ρόλους? Να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα «μη» των παιδιών απέναντι στους γονείς? Σ΄αυτό που προσπαθούν να μας πουν μέσα από τις συμπεριφορές και τις εκφράσεις τους, μ΄ έναν τρόπο δημιουργικό που να μας οδηγεί σε περισσότερη κατανόηση και επικοινωνία?

Εχουμε και λέμε λοιπόν, να τι θα μπορούσαν να λένε τα παιδιά στους γονείς τους:

1. Μην με κακομαθαίνεις! Στην πραγματικότητα ξέρω καλά πως δε χρειάζεται να αποκτήσω ό, τι σου ζητάω. Απλά σε δοκιμάζω!

2. Μη φοβάσαι να παραμένεις σταθερός στις επιλογές σου. Η σταθερότητά σου με βοηθάει να νιώθω πιο ασφαλής.

3. Μην μου αφήνεις περιθώρια να αποκτήσω κακές συνήθειες. Οσο ακόμα είναι νωρίς μπορείς να με αποτρέψεις απ΄ ό, τι θα μου κάνει κακό μια ζωή!

4. Μη με διορθώνεις μπροστά σε άλλους. Θα δώσω πολύ περισσότερη σημασία σε ό, τι λες αν μου το πεις ήρεμα όταν θα ΄μαστε οι δυο μας.

5. Μη με προστατεύεις πάντα από τις συνέπειες των πράξεών μου. Καμιά φορά έχω την ανάγκη να μαθαίνω μέσα από το δύσκολο δρόμο.

6. Μην γκρινιάζεις! Αν συνέχεια αποδοκιμάζεις και μουρμουράς θα αναγκαστώ να προστατεύσω τον εαυτό μου κάνοντας τον κουφό!

7. Μην ξεχνάς πως ακόμα δεν μπορώ να αποδώσω  με ακρίβεια,   όπως θα ήθελα, και να εξηγήσω ό, τι σκέφτομαι και νιώθω!

8. Μην είσαι ασυνεπής. Η ανακολουθία σου με μπερδεύει και χάνω την πίστη μου σε σένα.

9. Μην με αγνοείς όταν σε ρωτάω για διάφορα πράγματα. Αν αδιαφορείς για τις απορίες μου θα αναγκαστώ να ψάξω αλλού να βρω τις απαντήσεις που γυρεύω.

10. Μην ξεχνάς ότι δεν μπορώ να αναπτυχθώ και να ξεδιπλώσω το δυναμικό μου χωρίς την απεριόριστη αποδοχή και αγάπη σου! Αυτό όμως ήδη το γνωρίζεις πολύ καλά!

(Πηγή: http://newagemama.wordpress.com/2010/09/20/%CE%BF-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82/ )

About the author

Χαράλαμπος Τσαβδαρίδης