Ανακοινώσεις

Δικαίωση για Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

Προκάτ Σκάνδαλο χωρίς ίχνος στοιχείων που να αποδεικνύουν τα περί του αντιθέτου που διαλαλεί η κυβέρνηση αποδεικνύεται πλέον η υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Οι τέσσερις εκθέσεις που υπάρχουν στη δικογραφία τεκμηριώνουν ότι δεν υπάρχει ζημιά του Δημοσίου από τις περίφημες «ιερές ανταλλαγές».

Δεν υφίσταται διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Με άλλα λόγια, χθες είχαμε την απόλυτη δικαίωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Για μία φορά ακόμη, με το υπόμνημά του που κατέθεσε στην Προανακριτική, δήλωνε ξεκάθαρα και με σθένος ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση που τάραξε τα νερά της πολιτικής ζωής και ότι τίποτα επιλήψιμο δεν υπάρχει.

ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που πλανάται είναι τι ακριβώς ψάχνει τώρα πλέον το ΠΑΣΟΚ; Τι θέλει να αποδείξει και πώς; Διότι, αν δεν δέχεται ως σωστές τις υπάρχουσες εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, γιατί έχει προχωρήσει τώρα στην Προανακριτική Επιτροπή;

Οπως έγινε γνωστό από τους ιδίους τους βουλευτές που συμμετέχουν σε αυτήν, θα χρειασθούν τουλάχιστον δύο χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, εφόσον ζητηθούν νέες εκθέσεις.

ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΗΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ. Είναι εμφανής η ανάγκη της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου να κρατάει ένα θέμα στην επικαιρότητα, να διακηρύσσει ότι δήθεν υπάρχει σκάνδαλο ώστε να περνάει μηνύματα σε αφελείς και ανενημέρωτους πολίτες.

Σε πολίτες που δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη ότι αυτού του είδους οι πολιτικές θα πρέπει να παταχθούν αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Θα πρέπει σύντομα να γίνει κατανοητό από όλους ότι οι λαϊκισμοί άλλων εποχών δεν έχουν καμία πέραση πλέον.

Η απαντητική επιστολή του Κ.Καραμανλή, στον πρόεδρο της προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Βατοπαιδίου:

Απαντώντας στην επιστολή σας, υπενθυμίζω ότι στην υπόθεση Βατοπεδίου έχω αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν. Στις δημόσιες εκείνες τοποθετήσεις μου δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε. Τις συνοψίζω κατά συνέπεια στις ακόλουθες επισημάνσεις:

1) Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων εκτάσεων είχε οριστικοποιηθεί από τις προ του Μαρτίου 2004 Κυβερνήσεις. Το Δημόσιο είχε αναγνωρίσει υπέρ της Μονής την κυριότητα της εν λόγω περιοχής. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής είχαν σημειωθεί στα βιβλία μεταγραφών των οικείων Υποθηκοφυλακείων ήδη από το 2003.

2) Δεσμευόμενοι από τις αποφάσεις αυτές και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και της αξίωσής τους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημά τους, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της Κυβέρνησης της Ν.Δ., ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών. Διαδικασία που άλλωστε έχει εφαρμοστεί συχνά στο παρελθόν.

3) Κατά τη διάρκεια των εργασιών των δύο συνεχόμενων εξεταστικών επιτροπών που συνεστήθησαν, της μακρόχρονης διερεύνησης της υπόθεσης και της εξέτασης μεγάλου αριθμού μαρτύρων ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε. Δηλαδή, ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές.

4) Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων και τις λοιπές διαδικαστικές πράξεις. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι 4 εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημία του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών αποσιωπήθηκε στη δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή. Οπως επίσης και το γεγονός ότι μόλις τώρα ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων.

5) Αφού άρχισε η δικαστική έρευνα και προκλήθηκε ο σχετικός θόρυβος, η Κυβέρνηση αποφάσισε τότε αφενός τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και αφετέρου την ανάκληση των αποφάσεων περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών, ώστε να μην υπάρχει έστω και υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης χωρίς παρέκκλιση και με αυστηρή τήρηση της νομιμότητας όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί.

6) Την πολιτική ευθύνη την ανέλαβα ευθέως σε ομιλία μου στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. της 16-12-2008. Φρονώ ότι είναι χρέος του εκάστοτε Πρωθυπουργού να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί το δημόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ’ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων.

Κύριε πρόεδρε,

Στο θέμα αυτό δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Εύχομαι και ελπίζω η υπό την προεδρία σας Επιτροπή να αναζητήσει την αλήθεια. Και πάντως να αποφύγει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, τη σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Δηλαδή παθογόνων φαινομένων που δυστυχώς καθόλου σπάνια επαναλαμβάνονται στο δημόσιο βίο μας.

Με εκτίμηση

Κ. Καραμανλής

(Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5941%3A2010-09-29-09-18-07&catid=25%3A2009-12-18-08-37-46 )

About the author

Χαράλαμπος Τσαβδαρίδης