-Ανακοινώσεις

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρ. Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης

Εκοιμήθη σύμφωνα με πληροφορίες της «Romfea.gσήμερα Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010 ο αγωνιστής Μητροπολίτης πρώην Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης σε ηλικία 104 ετών, μια ημέρα σημαδιακή αφού στο Άγιον Όρος εορτάζεται σήμερα με το παλαιό η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Να σημειωθεί, ότι ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο της Φλώρινας για 26 ημέρες, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ενώ την τελευταία ημέρα παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί, ότι χθες Παρασκευή ο Μητροπολίτης πρ. Φλωρίνης Αυγουστίνος, κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων.

Το σκήνωμά του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις μέρες στη Μονή Αυγουστίνου στη Φλώρινα, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παντελεήμονα.

Ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης, γεννήθηκε στις Λεύκες Πάρου στις 20 Απριλίου του 1907.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1929. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1935 και Πρεσβύτερος το 1942.

Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αιτωλίας, ως στρατιωτικός ιερέας και ως Ιεροκήρυκας στην Αθήνα. Εξέδωσε δεκάδα περιοδικών, ίδρυσε οικοτροφία φοιτητών και μαθητών, ηγείται Ιεραποστολικής αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», εξεφώνησε κηρύγματα καθ΄ άπασαν την χώραν, συνέγραψε περί τα ογδοήκοντα δύο θρησκευτικού περιεχομένου βιβλία.

Στις25 Ιουνίου του 1967 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Στις 14 Ιανουαρίου του 2000 παραιτήθηκε λόγω γήρατος.

Τέλος, στις 28 Αυγούστου 2010 εκοιμήθη σε ηλικία 104 ετών.

***

VatopaidiFriend: Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης πρ. Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κυρός Αυγουστίνος (Καντιώτης) ήταν από το ίδιο χωριό (Λέύκες Πάρου) με τον οσιώτατο Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή ο οποίος υπήρξε μαθητής της μητέρας του Σεβασμιωτάτου. Ο κυρός Αυγουστίνος επισκέφθηκε μερικές φορές τον Γέροντα Ιωσήφ Ησυχαστή στο ασκητήριό του στο Άγιον Όρος.

Διακρίνονταν και οι δύο για την μεγάλη τους ευλάβεια προς Κύριο και την πιστή τήρηση των εντολών Του καθώς και την αγάπη τους προς την Υπεραγία Θεοτόκο η οποία του χάρισε την ευλογία να τους καλέσει κοντά της την μέρα που στο Άγιον Όρος εορτάζεται η Παναγία της Κοίμηση.

Για την κυρό Αυγουστίνο έχουμε αναρτήσει κάποιες ηχητικές ομιλίες αλλά και γραπτές διδαχές τις οποίες μπορείτε να ακύσετε ή να διαβάσετε.

Πηγή: https://vatopaidi.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=50659&action=edit

About the author

Χαράλαμπος Τσαβδαρίδης