-Ανακοινώσεις

Ρόδου Κύριλλος «Οι καλοπροαίρετοι αναγνωρίζουν την αξία του Αγίου Όρους»

Η Πανηγυρική Ιερά Αγρυπνία η οποία ξεκίνησε χθες Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010 στις 07:30 μ.μ. συνεχίσθηκε μέχρι και τις 04:45. Στη συνέχεια έλαβε χώρα μία μικρή διακοπή και στις 06:30 π.μ, με την έλευση  του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Καρακάλλου αρχιμ. Φιλόθεου, άρχισε η ακολουθία, με τον Αγιασμό και τη λιτανεία της Αγίας Ζώνης μέσα στη Μονή περνώντας και από τον τάφο του μακαριστού Γέροντα Ιωσήφ.

Ο Γέροντας Φιλόθεος δεν παραλείπει να παρευρίσκεται στις πανηγύρεις της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου (ιδιαιτέρως της Αγίας Ζώνης) μεταφέροντας τις ευχές και ευλογίες του γέροντά του Αρχιμ. Εφραίμ, Προηγουμένου της Μονής Φιλοθέου και νυν Αριζονίτου ο οποίος ήταν πνευματικός αδελφός του μακαριστού Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού.

Στη συνέχεια κατέφθασαν στη Μονή ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομος μαζί με τον ιερομόναχο Ευστράτιο της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. Ενώ και πολλοί μοναχοί από διάφορα Κελλιά από τη Σκήτη των Καρυών ήρθαν για να παρευρεθούν στη Θεία Λειτουργία.

Ακολούθως τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη σύμφωνα με το αγιορείτικο βυζαντινό τυπικό.

Η Θεία Λειτουργία τελείωσε στις 11:30 π.μ. ακολούθησε η Τράπεζα και Δέηση στο Καθολικό της Μονής. Η εορτή ολοκληρώθηκε στις 12:30. Δηλαδή η Ακολουθία διάρκεσε συνολικά περισσότερο από 15 ώρες.

Στην Τράπεζα μίλησε ο Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος ευχαρίστησε ονομαστικώς τους αρχιερείς και καθηγουμένους καθώς και τους εκπροσώπους των Μονών, και τόνισε την αξία του προσώπου της Παναγίας και τη συμβολή για τη σωτηρία του κόσμου.

Στη συνέχεια αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την Παναγία και τον Γέροντα Εφραίμ για την ευλογία να παραστεί στην πανήγυρη, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του Αγίου Όρους για τον σύγχρονο κόσμο.

Μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής: «Οι καλοπροαίρετοι αναγνωρίζουν την αξία του Αγίου Όρους… Αλλά και οι κακοπροαίρετοι την γνωρίζουν και για αυτό προσπαθούν να χτυπήσουν το Άγιον Όρος, όχι μόνο το Άγιο Όρος αλλά και όλη την Εκκλησία».

Οι πατέρες της Μονής άοκνοι διακόνησαν, άλλοι στην εκκλησία, άλλοι αφανείς στην Τράπεζα, στο Μαγειρείο, στο Αρχονταρίκι κ.α., ώστε εμείς οι προσκυνητές να απολαύσουμε την ωραία αυτή πανήγυρη.

Με την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου, τις ευχές του Σεβασμιωτάτου και του Θεοφιλεστάτου, των ηγουμένων και του γέροντα Εφραίμ πιστεύω ότι γευτήκαμε όλοι την πνευματική χαρά της εορτής και που πηγάζει από το χαριτόβρυτο αυτό κειμήλιο της Παναγίας μας.

συντάχθηκε από τον Κώστα Στυλιανού για τη Romfea.gr

About the author

Χαράλαμπος Τσαβδαρίδης