Ανακοινώσεις

Τα μεγάλα ερωτηματικά της απόφασης προφυλάκισης του ηγουμένου Εφραίμ.

Οι απορίες που προκύπτουν από το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο κρίνεται προφυλακιστέος ο ηγούμενος της Ι. Μ. Βατοπεδίου.

Κρίθηκε προφυλακιστέος ο ηγούμενος της Ι. Μ. Βατοπεδίου Εφραίμ, από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο κλήθηκε να κρίνει τη διαφορά γνώμης ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Όπως είναι γνωστό, η ανακρίτρια κ. Ειρήνη Καλού είχε προτείνει την προφυλάκιση του ηγούμενου, ενώ ο εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Ματζούνης έκρινε ότι αντί της προφυλάκισης, να επιβληθούν περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα) καθώς και χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ.

Το Συμβούλιο Εφετών τελικά τάχθηκε υπέρ της γνώμης της ανακρίτριας, και κατόπιν τούτου ο ηγούμενος πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή. Δεν έγινε ακόμη γνωστό το σκεπτικό της απόφασης, αλλά προκειμένου να προφυλακισθεί κάποιος πρέπει να τέλεσε ειδεχθές έγκλημα, να είναι υπαίτιος φυγής, αλλά και ύποπτος τέλεσης νέων παρόμοιων εγκλημάτων.

Δημιουργούνται μεγάλα ερωτηματικά ως προς την προφυλάκιση, διότι δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί η πιθανότητα φυγής του ηγούμενου στο εξωτερικό, αφού μόλις προχθές επέτρεψε μετά από πολυήμερη επίσκεψή του στη Ρωσία. Ο ύποπτος φυγής, πρέπει να είναι ανόητος για να επιστρέφει δίπλα στους διώκτες του, ενώ θα μπορούσε να παραμείνει ασφαλής σε μοναστήρι της Ρωσίας, μετά μάλιστα από την πολύωρη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας κ. Πούτιν, στην κατοικία του τελευταίου.

Και αυτή η συνάντηση έχει τη σημασία της στο διπλωματικό πεδίο, διότι φέρει τον πρόεδρο μιας μεγάλης Δύναμης να συναντάται τακτικά με κατηγορούμενο ύποπτο για τέλεση νέων εγκλημάτων, και μάλιστα να εκφράζεται με θερμά λόγια υπέρ αυτού. Δεν μπορεί φυσικά να υποστηριχθεί, ότι η ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα δεν έχει τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης και δεν ενημέρωσε κατάλληλα την κυβέρνησή της. Η αιχμή επομένως, με την απόφαση προφυλάκισης, στρέφεται και εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης.

Αλλά και το θέμα κρίσης του ηγουμένου ως ύποπτου τέλεσης νέων παρόμοιων εγκλημάτων, δημιουργεί κι αυτό απορίες, διότι αυτού του είδους τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται, απαιτούν συνέργεια πολιτικών προσώπων. Τότε όμως, κατηγορήθηκαν πολιτικά πρόσωπα της Ν.Δ. (ιδιαίτερα οι κ.κ. Ρουσσόπουλος και Αγγέλου) τα οποία δεν έχουν σήμερα καμιά πρόσβαση σε κυβερνητικά γραφεία. Να υποθέσουμε δηλαδή, ότι το Συμβούλιο Εφετών έχει τη γνώμη ότι και πρόσωπα της παρούσας κυβέρνησης μπορούν να εμπλακούν σε παρόμοια υπόθεση, με τον ηγούμενο Εφραίμ εκτός της φυλακής;

Θα αναμένουμε το σκεπτικό της απόφασης και θα επανέλθουμε σ’ αυτό το θέμα, ελπίζοντας ότι δεν θα επαληθευθούν σενάρια που κάνουν λόγο περί απόπειρας «αποχριστιανισμού», αλλά και αποφυγής σχέσεων με ό, τι αφορά τη Ρωσία, λόγω επικινδυνότητας! Όπως και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, πώς συμβαίνει να αφήνονται ελεύθεροι κατηγορούμενοι, αμέσως μετά να διατάσσεται η σύλληψή τους και αυτοί να συλλαμβάνονται τυχαία σε άλλες χώρες.

Ο Μακεδών

Πηγή : http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=75426

____________________"Ακολουθείστε μας στα Social Media"____________________

About the author

Χαράλαμπος Τσαβδαρίδης