Ιερές Μητροπόλεις

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για την εορτή του οσίου Αντωνίου του νέου, πολιούχου Βεροίας. (ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου το πρωί τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό οσίου Αντωνίου του νέου, πολιούχου Βεροίας, πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου κ. Ευσεβίου, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο. Έλαβαν ακόμη μέρος οι σεβασμιώτατοι Κλούζ κ. Ανδρέας, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Λευκάδος κ. Θεόφιλος (ο οποίος χοροστάτησε νωρίτερα στον όρθρο) και Βεροίας κ. Παντελεήμων.

Μετά την ολοκλήρωση της θείας λειτουργίας τελέστηκε η ακολουθία των εγκωμίων και λιτανεία στους δρόμους της πόλεως.

Σε ευχαριστήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων τόνισε: «Την χαρά την οποία περιγράφει ο ιερός υμνογράφος με το μεγαλυνάριο του εορταζομένου σήμερα προστάτου και πολιούχου της πόλεώς μας, οσίου Αντωνίου του νέου, λέγοντας «Χαίρει κεκτημένη ως θησαυρόν η πατρίς σου, πάτερ, τα σα λείψανα τα σεπτά», αισθανθήκαμε όλοι μας χθες και σήμερα κατά τις ιερές ακολουθίες, τη θ. Λειτουργία και τη λιτανεία των θαυματουργών λειψάνων του αγίου μας.

Και το αισθανθήκαμε ιδιαιτέρως σε μία εποχή κατά την οποία όλοι αναζητούν θησαυρούς, αναζητούν υλικούς θησαυρούς, αναζητούν πόρους και έσοδα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση η οποία μαστίζει την κοινωνία μας και τον κόσμο, για να αντιμετωπίσουν την ίδια την κρίση.

Αντί αυτών των θησαυρών όμως εμείς έχουμε τον δικό μας ουράνιο θησαυρό, έχουμε τα ιερά και χαριτόβρυτα λείψανα του αγίου Αντωνίου, ενώπιον των οποίων λειτουργήσαμε σήμερα και τα οποία λιτανεύσαμε στους δρόμους της πόλεως εις ευλογία και αγιασμό.

Έχουμε τον άγιο Αντώνιό μας, στον οποίο εμπιστευθήκαμε σήμερα τα προβλήματα και τις αγωνίες μας με τη βεβαιότητα ότι ως φιλεύσπλαχνος και φιλόπολις, αλλά και ως παρρησία έχων προς τον Θεό, θα τα μεταφέρει στο θρόνο του και θα μεσιτεύσει ενώπιόν του για χάρη μας.

Και όσοι, αδελφοί μου, διερωτώνται πώς μπορεί ο θησαυρός για τον οποίο μιλούμε, ο θησαυρός των ιερών λειψάνων, ο θησαυρός της παρουσίας του αγίου Αντωνίου ανάμεσά μας να μας βοηθήσει, ας στρέψουν το βλέμμα τους προς την ιερή εικόνα του και ας παρατηρήσουν την ασκητική μορφή του που διδάσκει την εγκράτεια· και ας διαβάσουν τον βίο του και ας δουν την αδιάλειπτη προσευχή του. Και τότε θα καταλάβουν πώς μπορεί, εκτός από τις ακοίμητες πρεσβείες του, να μας βοηθήσει ο άγιος Αντώνιος, και γιατί αποτελεί όντως θησαυρό πολύτιμο η παρουσία του στη ζωή της Εκκλησίας μας.

Αυτό είναι και το μήνυμα που δίνει σήμερα η Εκκλησία προς όλους μας δια του εορταζομένου αγίου.

Και καθώς ολοκληρώθηκε με την πανηγυρική και πολυαρχιερατική θεία λειτουργία και την ιερά λιτανεία και φέτος η πάνδημος πανήγυρις του πολιούχου και προστάτου μας αγίου Αντωνίου θα ήθελα να ευχαριστήσω πρωτίστως εκ βάθους ψυχής τους σεβασμιωτάτους αγίους αρχιερείς, οι οποίοι με την παρουσία τους, με την συμμετοχή τους και με τον λόγο τους λάμπρυναν την πανήγυρή μας.

Ευχαριστώ ακόμη τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλεώς μας και του Νομού Ημαθίας, που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή του πολιούχου μας. Ευχαριστώ όμως θερμά και τον ευσεβή λαό της Μητροπόλεώς μας που με την πάνδημη συμμετοχή του στις ιερές ακολουθίες τιμά τον πολιούχο μας όσιο Αντώνιο το νέο και αποδεικνύει την αγάπη και τον σεβασμό του προς την Εκκλησία.

Εύχομαι η χάρη και η ευλογία του οσίου Αντωνίου να ευλογεί τα έργα και τη ζωή μας».

ΠΗΓΗ

____________________"Ακολουθείστε μας στα Social Media"____________________

About the author

Χαράλαμπος Τσαβδαρίδης