Ιερές Μητροπόλεις

Ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του πολιούχου της Βέροιας οσίου Αντωνίου του νέου (ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Με λαμπρότητα και επισημότητα τελέστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου ο πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός της εορτής του πολιούχου της Βέροιας οσίου Αντωνίου του νέου.

Προ της ενάρξεωε του εσπερινού πραγματοποιήθηκε έξω από τον ιερό ναό η υποδοχή της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Παντανάσσης από τον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ναούσης, που φέτος συμπανηγυρίζει με τον όσιο Αντώνιο σύμφωνα με το έθος που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.

Χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο. Συχγοροστάτησαν οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, Κλούζ κ. Ανδρέας (Πατριαρχείο Ρουμανίας), Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος και Βεροίας κ. Παντελεήμων.

Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων στην προσλαλιά του τόνισε: «μεταξύ των πολυειδών φαεινών αστέρων, οι οποίοι καταυγάζουν το νοητό στερέωμ της Εκκλησίας του Χριστού διακεκριμένη θέση κατέχει ο λαμπρός και αειφεγγής αστήρ τον οποίο η αποστολική  Εκκλησία της Βέροιας, αξιώθηκε να προσφέρει στην Εκκλησία του Χριστού.

Ο φαεινός αυτός αστήρ, ο οποίος ανέτειλε εξ αυτής αλλά φωτίζει όλη την οικουμένη, δεν είναι άλλος από τον όσιο και θεοφόρο πατέρα ημών Αντώνιο τον νέο, πολιούχο της Βέροιας, τον οποίο τιμούμε σήμερα μαζί με τον ομώνυμό του καθηγητή των μοναζόντων Μέγα Αντώνιο.

Αυτού την αρετή εζήλωσε ο Βερροιεύς όσιος και αυτού την άσκηση εμιμήθη, ώστε να αξιωθεί αυτός μεν της χάριτος του Θεού και ζων και μετά θάνατον, η δε γεννήσασα αυτόν Βέροια να κατέχει το ιερό του λείψανο ως θησαυρό πολύτιμο και ακένωτη πηγή ιαμάτων και θαυμάτων.

Αυτόν τον όσιο, ο οποίος ασκούμενος στη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου Βεροίας, ανήλθε την θεοποιό κλίμακα των αρετών και ανεδείχθη συνόμιλος των αγγέλων και των αγίων, εορτάζει σήμερα η πόλη μας και η τοπική μας Εκκλησία, εδώ στον ιστορικό ναό του και ενώπιον του χαριτόβρυτου και θαυματουργού λειψάνου του.

Αυτόν τον όσιο, τον εραστή του Θεού, τιμούν σήμερα οι σεβασμιώτατοι αρχιερείς οι οποίοι ήλθαν από τις επαρχίες τους για να συνεορτάσουν μαζί μας τον πολιούχο και προστάτη μας.

Σας υποδεχόμαστε με τιμή και αγάπη και σας ευχαριστούμε γιατί ήρθατε να τιμήσετε μαζί μας τον όσιο που τίμησε την πατρίδα του, τον όσιο που ευεργέτησε και ευεργετεί με τα θαύματά του τον κόσμο μς, τον όσιο που μας φωτίζει και μας καθοδηγεί με το φως των κατορθωμάτων και των αρετών του.

Εύχομαι ο φιλεύσπλαχνος και φιλάνθρωπος όσιος Αντώνιος ο νέος να χαρίζει σε όλους τους προσκυνητές και λάτρεις του κατά τα αιτήματα των καρδιών τους και να μεσιτεύει Χριστώ τω Θεώ υπερ πάντων ημών».

 

ΠΗΓΗ

____________________"Ακολουθείστε μας στα Social Media"____________________

About the author

Χαράλαμπος Τσαβδαρίδης