Ιερές Μητροπόλεις Ιερές Μονές Φωτοθήκη

Η εορτή του αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού στην ομώνυμη ιερά μονή Σκήτεως Βεροίας. (ΦΩΤΟ)

Το Σάββατο 7 Ιανουαρίου ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων με την ευκαιρία της εορτής του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στην ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτεως Βεροίας.

Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος τόνισε:

«Ούτος εστί περί ού εγώ είπον· οπίσω μου έρχεται ανήρ ος έμπροσθέν μου γέγονεν, ότι πρώτος μου ην».

Χθες, αδελφοί μου, γίναμε όλοι μάρτυρες της επιφανείας του Θεού Πατρός και του Παναγίου Πνεύματος στα ρείθρα του Ιορδάνου· γίναμε θεατές της συναντήσεως του Χριστού με τον Πρόδρομο και Βαπτιστή του, τον άγιο Ιωάννη, μιάς συναντήσεως του παλαιού κόσμου που θάπτεται με το βάπτισμα και του νέου που γεννάται από την αγιαστική της υπερουσίου Τριάδος ενέργεια στα ύδατα του Ιορδάνου.

Και σήμερα τιμούμε τοντίμιο Πρόδρομο, αυτόν που υπήρξε η μεθόριος μεταξύ παλαιού και νέου κόσμου, που υπήρξε ο κήρυκας της μετανοίας, ο προφήτης και πρόδρομος της παρουσίας του Χριστού, ο μείζων εν γεννητοίς γυναικών.

Ποιός ήταν όμως ο λόγος που αξιώθηκε ο τίμιος Πρόδρομος αυτής της μεγάλης τιμής; Ποιός ήταν ο λόγος που αξιώθηκε να λάβει αυτή την περίοπτη θέση ανάμεσα στους ανθρώπους και να διακονήσει με τον τρόπο αυτό το μυστήριο της θείας οικονομίας;

Ασφαλώς οι λόγοι είναι πολλοί· θα ήθελα όμως σήμερα να σταθώ σε έναν από αυτούς, τον οποίο αποκαλύπτει ο ίδιος ο τίμιος Πρόδρομος με όσα λέγει προς τους μαθητές του βλέποντας τον Ιησού να τον πλησιάζει.

«Ούτος εστί περί ού εγώ είπον· οπίσω μου έρχεται ανήρ ος έμπροσθέν μου γέγονεν, ότι πρώτος μου ην». Οι μαθητές του τον σεβόταν και τον θαύμαζαν για την ασκητική ζωή του και το πύρινο κήρυγμά του· τον πίστευαν και τον ακολουθούσαν μαζί με τα πλήθη του κόσμου που ερχόταν στην έρημο του Ιορδάνη για να εξομολογηθούν στον παράξενο αυτό ασκητή τις αμαρτίες τους και να βαπτισθούν βάπτισμα μετανοίας.

Όμως ο ίδιος έχει απόλυτη συναίσθηση ποιά είναι η θέση του και ποιός είναι ο ρόλος του. Δεν θέλει να οικειοποιηθεί τον ρόλο του Μεσσία, που εύκολα του απέδιδαν οι άνθρωποι της εποχής του, αλλά θέλει να γίνει όντως ο πρόδρομος του Χριστού. Γι αυτό και, όταν τον βλέπει, χωρίς δισταγμό και χωρίς καθυστέρηση τον δείχνει στους ανθρώπους που τον ακολουθούν.

Αυτός είναι, λέει, ο άνθρωπος για τον οποίο σας μίλησα, που ενώ έρχεται μετά από μένα, βρίσκεται πριν από μένα, γιατί είναι πρώτος.

Η δήλωση του τιμίου Προδρόμου είναι πολυσήμαντη· αναφέρεται και στο γεγονός ότι ο Χριστός προηγείται αυτού χρονικά ως άναρχος και αιώνιος Θεός, εκφράζει όμως ταυτόχρονα και την ιεραρχική σχέση που υπάρχει μεταξύ τους. Ο ίδιος είναι το πλάσμα και ο Χριστός ο δημιουργός του. Ο ίδιος είναι ο δούλος και ο Χριστός είναι ο Κύριος. Ο ίδιος είναι άνθρωπος και ο Χριστός είναι ο Θεός.

Ο δικός του ρόλος δεν είναι να οικειοποιηθεί τη δόξα του Σωτήρος αλλά να δείξει στους ανθρώπους τον Λυτρωτή που ανέμεναν για αιώνες. Ο τίμιος Πρόδρομος έχει συνείδηση του ρόλου και της θέσεώς του, είναι άνθρωπος της ταπεινώσεως και γι αυτό αναδεικνύεται μέγας.

Πόσοι άνθρωποι στη θέση του δεν θα επιχειρούσαν να υφαρπάσουν τη δόξα του Χριστού και να προβάλλουν τον εαυτό τους ως Μεσσία! Αλλά ο τίμιος Πρόδρομος δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία των ανθρώπων. Έχει ασκηθεί στην ταπείνωση και με χαρά παρουσιάζει στους ανθρώπους τον μεγάλο Αναμενόμενο, τον Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου Χριστό.

«Ούτος εστί περί ού εγώ είπον· οπίσω μου έρχεται ανήρ ος έμπροσθέν μου γέγονεν, ότι πρώτος μου ην», γι αυτό και τιμάται με το θείο εγκώμιο του μείζονος εν γεννητοίς γυναικών.

Αδελφοί μου, τιμώντας σήμερα η Εκκλησία μας τον άγιο Ιωάννη, τον Πρόδρομο και Βαπτιστή του Κυρίου, και προβάλλοντας την ιερή μορφή του, προβάλλει σε όλους μας το παράδειγμα της ταπεινώσεώς του ως παράδειγμα ζωής για όλους μας.

Αν εμείς οι άνθρωποι γνωρίζαμε τα όρια και τις δυνατότητές μας, αν είχαμε συναίσθηση της αδυναμίας και της ασθενείς μας, αν διαθέταμε την ταπείνωση του τιμίου Προδρόμου, τότε δεν θα αναζητούσαμε την εφήμερη δόξα και τιμή που αναζητούμε οι περισσότεροι άνθρωποι της εποχής μας. Τότε δεν θα επιδιώκαμε την προβολή και τα φώτα του κόσμου, που στη συνέχεια σβήνουν και ας αφήνουν στο σκοτάδι. Τότε δεν θα ολισθαίναμε σε κρίσεις και καταστροφές που ανατρέπουν τα δεδομένα της ζωής μας, αλλά θα ακολουθούσαμε με ταπείνωση τον λύχνο του Προδρόμου που μας οδηγεί στο φως του Χριστού· Θα ακολουθούσαμε τον δρόμο της ταπεινώσεως που οδηγεί με ασφάλεια όποιον τον βαδίζει στη σωτηρία.

Αυτή ας είναι, αδελφοί μου, η φιλοδοξία και η προσπάθειά μας για τη νέα χρονιά, την οποία και εύχομαι με τη χάρη και τις πρεσβείες του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου να πραγματοποιήσουμε.

ΠΗΓΗ

____________________"Ακολουθείστε μας στα Social Media"____________________

About the author

Χαράλαμπος Τσαβδαρίδης