-Ανακοινώσεις

Εικόνες καταστροφής στην Ιερά Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας Βεροίας(Ν.Ημαθίας)

Τραγικές εικόνες καταστροφής αντικρύζουν πλέον οι προσκυνητές που επισκέπτονται την Ιερά Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας στην ασκητική Σκήτη του Αλιάκμονα. Σε τίποτα πλέον δε θυμίζει τον παράδεισο που καταφεύγαμε οι βεροιείς, καθώς η αγκαλιά της Παναγίας που στοργικά μας ανέπαυε παραδώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 29 Οκτωβρίου στη μανία της φωτιάς. Οι επί δεκαετίας ασταμάτητες εργασίες, από τις αρχές του 2000 όταν η αδελφότητα με Καθηγούμενο τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π.Παλαμά ανέλαβε το εγκαταλελειμένο μοναστήρι, ανακόπηκαν βιαίως από την καταστροφική πυρκαγιά. Η φωτιά προκλήθηκε απο βραχυκύκλωμα και γρήγορα επεκτάθηκε στην κεραμοσκεπή της πτέρυγας όπου στεγάζονταν το Παρεκκλήσι των Αγίων Πατέρων, το Αρχονταρίκι  και η Τράπεζα της Μονής. Οι πατέρες πρόλαβαν και διέσωσαν την θαυματουργή εικονα της Θεοτόκου που αποτελεί τον θησαυρό της Μονής, καθώς φυλάσσονταν στο Παρεκκλήσι που πρώτο παραδώθηκε στις φλόγες.

Δείτε στη συνέχεια περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:

Στο σημείο μετέβησαν άμεσα πολυάριθμα πληρώματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βεροίας, υπό την καθοδήγηση του διοιηκητή Πυράρχου κ. Διονυσίου Ντόβα και που επί πολλές ώρες μάχονταν τη φωτιά αποτρέποντας την ολοκληρωτική καταστροφή. Επίσης στο σημείο της φωτιάς παρέστει ο Στρατηγός δοιηκητής του Β’ Σώματος Στρατού κ. Θεόκλητος Ρουσσάκης και οποίος διέθεσε περί τους 30 άνδρες των ειδικών δυνάμεων για τις εργασίες αποκατάστασης. Κατόπιν εντολής της Δημάρχου Βεροίας κας Ουσουλτζόγλου εργαζόμενοι του δήμου και οχήματα επί πολλές ώρες κατέβαλαν προσπάθειες για την απομάκρυνση των καμμένων υλικών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος παρέστει από την πρώτη ώρα της φωτιάς στη Μονή αλλά και οι αδελφότητες των Μονών Παναγίας Δοβρά και Τιμίου Προδρόμου Βεροίας οι οποίες κατέφθασαν αμέσως και βοήθησαν την δοκιμαζόμενη αδελφότητα της Μονής Καλλίπετρας. Το πατρικό ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου και η από καρδίας θλίψη του εκφράστηκαν με την πνευματική και υλική του συμπαράσταση.

Ένα απόσπασμα απο τις δηλώσεις του Καθηγουμένου της Μονής πατρός Παλαμά « Μέσα στην πολυώδυνη ιστορία της Μονής προστέθηκε ακόμη μία θλιβερή ημέρα σαφώς από τον φθόνο του μισοκάλου. Οι προσπάθειες αναστύλωσης της Μονής που για σχεδόν μία δεκαετία γινόταν με φοβερό μόχθο και κόπο είναι γεγονός ότι πρέπει να επαναληφθούν από το μηδέν. Εμείς ως μοναχοί αναβοούμε το «Δόξα τω Θεω πάντων ένεκεν». Οφείλουμε ανείπωτη ευγνωμοσύνη στην Πάντων Ευεργέτιδα Θεοτόκο που διέσωσε τη Θαυματουργή της Εικόνα και την αδελφότητα».

Ευχαριστίες σε όσουν συνέδραμαν στην  καταστολή της πυρκαγιάς, στην αποκατάσταση της κατεστραμμένης μονής αλλά και σε όσουν συμπαραστάθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο εξέφρασε και ο Σύλλογος «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΛΛΙΠΕΤΡΑΣ».

Εμείς, οι προσκυνητές της Ιεράς Μονής Καλλίπετρας, που τόσα χρόνια βρίσκαμε ανάπαυση στην στοργική αγκαλιά της Παναγίας, που εναποθέταμε τα παραπτώματα  και τις θλίψεις μας στο πετραχείλι του Γέροντα, που κοινωνούσαμε ων Αχράντων Μυστηρίων, εκεί στο ταπεινό και κατανυκτικό παρεκκλησάκι των Αγίων Πατέρων που καθημερινά λειτουργούνταν, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι τώρα που χειμάζεται από θλίψεις. Δεν μπορούμε να φανούμε αχάριστοι στην ανιδιοτελή αγάπη της Θεοτόκου και του Γέροντα της Μονής.

Γνωρίζοντας την προσφορά υλικών και πνευματικών θησαυρών της Θεοτόκου Καλλίπετρας στην τοπική και όχι μόνο ιστορία. Γνωρίζοντας την προσφορά υλικών και πνευματικών θησαυρών της Θεοτόκου Καλλίπετρας στην τοπική και όχι μόνο ιστορία, την θυσιαστική αγάπη στον κάθε άνθρωπο που κατέφευγε αναζητώντας την στοργή της Μητέρας Θεοτόκου, αλλά και ότι αποτελεί μία από τις δύο μονές στην Σκήτη του Αλιάκμονα που απομένουν για να θυμίζουν την αίγλη της παλαιάς μοναστικής κοινότητας, η αποκατάσταση της κατεστραμμένης Μονής Καλλίπετρας αποτελεί μία ευκαιρία για να συνδράμουμε όλοι με οποιονδήποτε τρόπο.

Κατόπιν αίτησης πολλών ανθρώπων οι οποίοι θέλοντας να συνδράμουν στην αναστήλωση της Μονής Καλλίπετρας, δεν είχαν την δυνατότητα λόγω διαμονής τους σε απομακρυσμένες από την πόλη της Βέροιας περιοχές, ο Σύλλογος «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΛΛΙΠΕΤΡΑΣ» προέβει στην δημιουργία ερανικού λογαριασμού τραπέζης ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσους θελήσουν να υποστηρίξουν την αποκατάσταση της Μονής Καλλίπετρας.

EUROBANK: 0026 0077 18 0101914984

ή ταχυδρομικές επιταγές στη διεύθυνση:

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΠΕΤΡΑΣ

ΡΑΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ   Τ.Κ. 59100

Τ.Θ.


About the author

Χαράλαμπος Τσαβδαρίδης